Weer & Klimaat

Temperatuur op Kreta: Gemiddelde temperaturen gedurende het hele jaar en per regio

Inleiding

Als je denkt aan Kreta, denk je waarschijnlijk aan zon, zee en strand. En terecht! Dit prachtige Griekse eiland staat bekend om zijn aangename klimaat en heerlijke temperaturen. In dit artikel gaan we dieper in op de gemiddelde temperaturen op Kreta gedurende het hele jaar en per regio, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Dus pak je zonnebrandcrème en laten we op vakantie gaan naar Kreta!

Gemiddelde temperaturen op Kreta gedurende het hele jaar

Op Kreta heerst een mediterraan klimaat, wat betekent dat het eiland milde winters en warme, droge zomers kent. De gemiddelde temperatuur op Kreta varieert gedurende het hele jaar.

Winter (december-februari)

Tijdens de wintermaanden op Kreta kan het kwik dalen tot zo’n **10 graden Celsius**. Hoewel het eiland dan minder toeristen trekt, is het nog steeds aangenaam vertoeven dankzij de warme zon overdag. Vergeet je trui en jas niet!

Lente (maart-mei)

In de lente begint Kreta langzaam op te warmen. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de **20 graden Celsius**, ideaal voor een actieve vakantie met wandelingen door de prachtige natuur.

Zomer (juni-augustus)

De zomer op Kreta is heet! Met temperaturen die kunnen oplopen tot wel **35 graden Celsius** is het belangrijk om voldoende water te drinken en de schaduw op te zoeken. Strandweer bij uitstek!

Herfst (september-november)

De herfst op Kreta is nog steeds aangenaam warm, met temperaturen rond de **25 graden Celsius**. Een ideale periode om de drukte te vermijden en te genieten van de rustige stranden.

Gemiddelde temperaturen per regio op Kreta

Naast de seizoensgebonden temperatuurverschillen, kunnen ook de verschillende regio’s op Kreta andere temperaturen kennen. Zo heeft het bergachtige binnenland een ander klimaat dan de kustgebieden.

Noordkust

  • Heraklion: gemiddelde temperatuur van **28 graden Celsius** in de zomer
  • Rethymnon: gemiddelde temperatuur van **26 graden Celsius** in de zomer
  • Chania: gemiddelde temperatuur van **30 graden Celsius** in de zomer

Zuidkust

  • Agios Nikolaos: gemiddelde temperatuur van **32 graden Celsius** in de zomer
  • Ierapetra: gemiddelde temperatuur van **34 graden Celsius** in de zomer

Binnenland

  • Archanes: gemiddelde temperatuur van **25 graden Celsius** in de zomer
  • Anogeia: gemiddelde temperatuur van **22 graden Celsius** in de zomer

Conclusie

Kreta is een heerlijke bestemming voor zonaanbidders en natuurliefhebbers. Met zijn diverse klimaat en gemiddelde temperaturen gedurende het hele jaar is er voor elk wat wils. Dus pak je koffers en geniet van al het moois dat Kreta te bieden heeft!

Kreta Gids