Activiteiten

Bezoek aan de Arkadi-monastiek: Ontdek een symbool van Kretenzische moed

Ontdek de Arkadi-monastiek: een symbool van Kretenzische moed

Als je op zoek bent naar een historische en spirituele ervaring tijdens je reis naar Kreta, dan mag een bezoek aan de Arkadi-monastiek niet ontbreken. Dit prachtige klooster, gelegen in de bergen van Kreta, is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een symbool van moed en verzet.

De geschiedenis van de Arkadi-monastiek

De Arkadi-monastiek, ook wel bekend als het Arkadi-klooster, dateert uit de 16e eeuw en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Kreta. Het klooster staat bekend om de heldhaftige gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden tijdens de Kretenzische opstand van 1866 tegen de Ottomaanse overheersing.

Op 8 november 1866, belegerden Ottomaanse troepen het klooster waarbij honderden Kretenzers, waaronder vrouwen en kinderen, hun toevlucht zochten. In plaats van zich over te geven, kozen de inwoners van Arkadi ervoor om zichzelf op te blazen door het kruitmagazijn tot ontploffing te brengen. Dit gruwelijke incident leidde tot de dood van honderden mensen, maar was ook een keerpunt in de strijd voor de onafhankelijkheid van Kreta.

Wat te zien en te doen bij de Arkadi-monastiek

Als je de Arkadi-monastiek bezoekt, kun je genieten van de prachtige architectuur van het klooster, met zijn mix van Byzantijnse en Venetiaanse invloeden. Bezoek de kerk van de heilige Maria, het kruitmagazijn waar de tragedie plaatsvond, en de indrukwekkende kloostertuin.

  • Verken de binnenplaats en bewonder de met fresco’s versierde muren van de kerk
  • Leer meer over de geschiedenis van het klooster in het museum
  • Breng een bezoek aan de kapel van de heiligen Constantijn en Helena

Hoe kom je bij de Arkadi-monastiek

De Arkadi-monastiek is gelegen in de buurt van Rethymnon, ongeveer 23 kilometer ten zuidoosten van de stad. Je kunt het klooster bereiken met de auto of met een georganiseerde tour vanuit Rethymnon of Heraklion. Het is ook mogelijk om de Arkadi-monastiek te bezoeken met het openbaar vervoer, maar houd er rekening mee dat de dienstregeling beperkt is.

Als je ervoor kiest om met de auto te gaan, volg dan de borden naar het klooster en parkeer op de aangewezen parkeerplaats. Vanaf daar kun je te voet verder gaan naar het klooster, genietend van het prachtige uitzicht op de omgeving.

Afsluiting

Zoals je kunt zien, is een bezoek aan de Arkadi-monastiek een unieke en indrukwekkende ervaring die je niet snel zult vergeten. Naast het bewonderen van de prachtige architectuur en het verkennen van de geschiedenis van het klooster, zul je ook de moed en vastberadenheid van de Kretenzers waarderen. Dus zet deze historische plek zeker op je lijstje tijdens je volgende trip naar Kreta!

Kreta Gids