Bezienswaardigheden

De Samariakloof: Een adembenemende natuurlijke kloof

Ontdek de adembenemende Samariakloof op Kreta

Stel je voor: je bent omringd door imposante rotswanden, kristalheldere beekjes en een weelderige vegetatie. Je loopt langs smalle paden, terwijl de zonnestralen door de bladeren van de bomen schijnen. Dit is de ervaring die je te wachten staat bij een bezoek aan de Samariakloof op het prachtige eiland Kreta.

De geschiedenis van de Samariakloof

De Samariakloof is een natuurlijke kloof gelegen in het zuidwesten van Kreta. Met een lengte van maar liefst 16 kilometer is het de langste kloof van Europa. De kloof is ontstaan door de erosie van de rivier die door het gebied stroomt en heeft door de jaren heen een uniek landschap gevormd.

De naam van de kloof is afgeleid van het nabijgelegen dorp Samaria, dat verlaten werd nadat de kloof een nationaal park werd in 1962. Sindsdien is de Samariakloof een populaire bestemming geworden voor wandelaars van over de hele wereld.

Praktische informatie

De Samariakloof is geopend van mei tot oktober en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Om de kloof te betreden heb je een toegangskaartje nodig, dat verkrijgbaar is bij de ingang van het nationaal park. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend te vertrekken, zodat je de ergste hitte kunt vermijden en kunt genieten van de rust en stilte van de natuur.

De wandeltocht door de kloof is ongeveer 16 kilometer lang en duurt gemiddeld zo’n 5 tot 6 uur. Het is een uitdagende tocht met steile afdalingen en beklimmingen, dus zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt en voldoende water meeneemt.

Geniet van de natuurlijke schoonheid

Tijdens de wandeling door de Samariakloof word je getrakteerd op adembenemende uitzichten en bijzondere flora en fauna. Je komt langs bloeiende planten, kleurrijke vlinders en wellicht spot je zelfs een steenbok of vale gier. Vergeet niet om af en toe te stoppen en te genieten van de stilte en sereniteit van de omgeving.

Na ongeveer de helft van de wandeltocht bereik je de ‘Ijzeren Poort’, een smalle doorgang tussen de rotswanden die slechts enkele meters breed is. Hier voel je je echt nietig te midden van de indrukwekkende natuur.

Terug naar de bewoonde wereld

Aan het einde van de kloof kom je uit bij het dorpje Agia Roumeli, waar je kunt genieten van een verfrissende duik in de zee en kunt ontspannen op het strand. Vanuit hier kun je de veerboot nemen naar Chora Sfakion, vanwaar je met de bus terug kunt reizen naar je verblijfplaats.

Na een lange dag in de natuur is er niets fijner dan neer te ploffen op een terrasje, met een koud drankje in de hand en terug te kijken op de avonturen die je hebt beleefd.

Dus waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ga op avontuur in de prachtige Samariakloof op Kreta!

Kreta Gids