Weer & Klimaat

Natuurfenomenen op Kreta: Leer over unieke weers- en klimaatgerelateerde verschijnselen op het eiland

Natuurfenomenen op Kreta

Als je op vakantie gaat naar het prachtige eiland Kreta, kun je naast de zon, zee en strand ook genieten van enkele unieke natuurfenomenen. Het eiland kent een divers landschap en een bijzonder klimaat, wat zorgt voor interessante weers- en klimaatgerelateerde verschijnselen. In dit artikel leer je over enkele van deze fascinerende natuurverschijnselen vanuit mijn eigen ervaring op Kreta.

Klimaat op Kreta

Het klimaat van Kreta wordt gekenmerkt door lange, warme zomers en milde winters. De zomers zijn droog en zonnig, terwijl de winters over het algemeen nat en mild zijn. De gemiddelde temperatuur op Kreta ligt tussen de 15 en 30 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen. Met meer dan 300 dagen zon per jaar is Kreta een heerlijke bestemming voor zonaanbidders.

De zuidelijke wind: Sirocco

Een interessant fenomeen op Kreta is de Sirocco, een warme wind die vanuit het zuiden waait. Deze wind kan hoge temperaturen met zich meebrengen en zorgen voor een droge en stoffige atmosfeer. Het is niet ongebruikelijk dat de Sirocco bestaande luchtvervuiling versterkt, wat vooral in stedelijke gebieden merkbaar is.

Bergachtig terrein: het effect op het weer

Door het bergachtige terrein van Kreta kunnen er grote temperatuurverschillen optreden tussen de kust en het binnenland. In de zomer kan het in de hoger gelegen gebieden aanzienlijk koeler zijn dan aan de kust, terwijl het in de winter juist veel kouder kan zijn. Ook kan het voorkomen dat er lokale regenbuien ontstaan door de invloed van de bergen.

Zeldzame weersverschijnselen op Kreta

Naast de gebruikelijke weerspatronen zijn er op Kreta ook enkele zeldzame weersverschijnselen te zien die je niet overal tegenkomt. Van kleurrijke zonsondergangen tot imposante regenbogen, Kreta biedt een scala aan indrukwekkende natuurverschijnselen.

De ‘Calima’: stof uit de Sahara

Soms kan er op Kreta een ‘Calima’ optreden, waarbij stof en zand uit de Sahara woestijn worden meegevoerd door de wind. Dit kan leiden tot een troebele lucht en zichtbare lagen zand op auto’s en gebouwen. Hoewel het een bijzonder fenomeen is om te zien, kan het wel voor wat overlast zorgen.

De Meltemi: sterke wind uit het noorden

Een ander veelvoorkomend weersverschijnsel op Kreta is de Meltemi, een krachtige noordenwind die vooral in de zomer voor verkoeling zorgt. Deze wind kan de zee behoorlijk opzwepen en is geliefd bij windsurfers en zeilers. Het kan dus zomaar zijn dat je tijdens je verblijf op Kreta een spektakel van wind en golven meemaakt!

Conclusie

Als je naar Kreta gaat, kun je niet alleen genieten van het heerlijke klimaat en de prachtige stranden, maar ook van enkele unieke natuurfenomenen. Van warme winden uit het zuiden tot stofwolken uit de Sahara en sterke noordenwinden, het eiland heeft veel te bieden op het gebied van weers- en klimaatgerelateerde verschijnselen. Dus pak je zonnebrand en je windsurfplank en beleef de wonderen van de natuur op Kreta!

Kreta Gids